{month}
{day}

Sajtótájékoztató - Magyar Parasport Napja 2021




A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2021. február 9-én tartotta meg online sajtótájékoztatóját a Magyar Parasport Napja 2021 alkalmából, mely eseményen beszámoltunk az idei újdonságokról és az országos LÉLEKMOZGATÓ program részleteiről is.


Az eseményen részt vett és felszólalt:

Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár

Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke

Radnóti Ákos, Győr Megye Jogú Város alpolgármestere

Barta József, Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója

Póta Georgina, Európa-bajnok asztaliteniszező, az MPN2021 nagykövete

Szvitacs Alexa, Európa-bajnok para-asztaliteniszező, az MPN2021 nagykövete.


Az online sajtótájékoztató videófelvétele az alábbi linken keresztül megnézhető:

https://www.facebook.com/fodisz/videos/151686400006751



SAJTÓANYAG


A Magyar Parasport Napja - 2021.02.22.

 

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a parasportok és a parasportolók megünneplésére készülve ismét együttműködésre, megemlékezésre hívja az ország összes óvodáját, általános- és középiskoláját Lélekmozgató programjával.


A pandémia, a járványügyi intézkedések változtatásra, rugalmasságra kényszerítenek minket, de bízunk benne, hogy a nehezített körülmények ellenére, idén is több száz intézmény regisztrál a www.fodisz.hu oldalán, csatlakozva felhívásunkhoz és 2021. február 22-én (hétfőn), foglalkozik a parasportok, a parasportolók, a fogyatékossággal élők témájával érzékenyítő elméleti, illetve – ahol lehetséges csoportonként, osztályonként – gyakorlati sportfoglalkozások keretében.

Az óvodákban - a mozgásos és érzékenyítő programjavaslataink mellett -, Bartos Erika munkái segítik a Lélekmozgató program megvalósítását. Az írónő a kezdetektől ügyünk mellé állt, és a program számára rendelkezésre bocsájtotta, ingyenesen hozzáférhetővé tette érzékenyítő meséit digitális verzióban, valamint a mesék illusztrációit színező formájában.


Az iskoláknak idén újabb segédanyagokkal, videóanyagokkal is készülünk, hogy még inkább segíthessük a színvonalas megemlékezést digitális, online oktatás esetén is. A segédletek, filmek, prezentációs anyagok, tudástesztek, háttéranyagok a pedagógusok számára nagyon sokszínű, interaktív Lélekmozgató órák megvalósítását teszik lehetővé a Magyar Parasport Napján.

Érdekesség, hogy a parasportolók, paralimpikonok is elsősorban online módon kapcsolódnak majd be a digitális Lélekmozgató órákba, lehetővé téve a diákok számára az interakciót, a kérdések közvetlen feltételét.


Úgy gondoljuk a Magyar Paralimpiai Bizottság mottója: „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!” – most is ugyanúgy aktuális, sőt ebben a mindenki számára kihívásokkal teli helyzetben még jobban az együttérzésre, szolidaritásra, elfogadásra ösztönöz minket, a parasportolók kitartása, helytállása pedig még inkább követendő példát jelenthet a fiatalság számára, akiknek élete, a FODISZ szlogenjét idézve, valóban: „Több, mint sport!”


A programok megvalósulását MPN2021 Lélekmozgató Pályázatokkal is támogatjuk: az óvodáknak Montázspályázattal, az általános iskolásoknak Rajzpályázattal, a középiskolásoknak Esszépályázattal készülünk, valamint egy egyéni, bárki számára elérhető Fotópályázatot is meghirdetünk, amatőr és profi alkotóknak egyaránt a Magyar Parasport Napjához kapcsolódóan.

Információk, segédletek, pályázatok, regisztráció: https://fodisz.hu/forms/Magyar_Parasport_Napja_2021_LELEKMOZGATO_PROGRAM.html


Idén is megszólítottuk az ország összes települését, városvezetését is, hogy lehetőségeik szerint emlékezzenek meg kerületi, települési szinten is a Magyar Parasport Napjáról, természetesen betartva a járványügyi előírásokat.

Győr Megyei Jogú Városa a kezdetektől szívén viselte a Lélekmozgató programot és évről évre igyekeznek szélesíteni az érzékenyítésbe bevontak körét, hiszen a város számára fontos a megváltozott képességű embertársaink iránt tanúsított társadalmi szerepvállalás, melynek kiemelt eseménye az immáron 4. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Parasport Napja, és a hozzá kapcsolódó programok. Győr példaértékű módon készül február 22-re, bevonva az óvodákat, az általános iskolákat, középiskolákat, speciális köznevelési intézményeket és a Széchenyi Egyetemet is. Az önkormányzat épületében érzékenyítő sportos játékokat rendeznek a dolgozóknak, az egyetemistákat online sportkihívásokkal aktivizálják, a speciális intézményekben integrált kosárlabda és judo foglalkozásokat tartanak, az iskolai program zászlóshajója pedig a Radnóti Miklós Általános Iskola lesz, ahová Szvitacs Alexa és Patkás Tamás paraúszó is ellátogat.


Idén, munkánkat két rendkívül tehetséges asztaliteniszező, Póta Georgina, kétszeres Európa-bajnok és Szvitacs Alexa, Európa-bajnok, mint nagykövetek segítik. Számukra is rendkívül fontos az érzékenyítés, a paralimpiai mozgalom, valamint az egészséges életmód.

„A sport rendkívül fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, hiszen sportolni bárki tud határok és akadályok nélkül.” – emeli ki Póta Georgina.

Szvitacs Alexa így nyilatkozik az életében bekövetkezett változásról: „Korábban az épek közt, most a parasportolók közt vagyok. A különbség kisebb, mint gondolnád…”


A Magyar Paralimpiai Bizottság 2021.02.22-én, hétfőn, az Olimpia Parkban megemlékezik a már elhunyt paralimpiai bajnokokról.


Letölthető SAJTÓANYAG


További információ: Koós-Lukács Tímea, FODISZ kommunikációs igazgató, kommunikacio@fodisz.hu, tel.: +36-30-2211-612 

Galéria